Tiderace jämförs ju ofta med andra av Aled Williams konstruerade kajaker, men Aleds tanke med Tiderace var att göra en snabbare kajak med bibehållen manövreringsförmåga. Därför krävdes det lite nytänkande när det gäller skrovdesignen.

Här kan ni läsa Aled Williams egna tankar om designen http://www.kajakevent.se/tideraceinfo.pdf

Jag har själv uppfattat Tideracekajakerna lättdrivna för att vara engelska, men det är ju alltid svårt att känna på havet där det oftast inte finns referenspunkter, man får helt enkelt bilda sig en uppfattning jämfört med andra paddlare som sitter i andra kajaker, lika svårt det, då är du beroende av just den paddlarens tempo.

Därför gjorde jag och vår duktige praktikant Pontus en speedtest, mest nyfikna var vi på den ej ännu paddlade Xcite_S. Att se Pontus som är en 190 cm lång, välbyggd 20-åring i denna smala (51 cm) och ganska korta (500cm) kajak var häftigt. Inga problem för honom att få plats i någon av smallversionerna.

Vi körde en sträcka som var ungefär 120-130m, så det här gällde acceleration och ren toppfart, hög topfart blir hög marchfart. Ett problemet var att det höga tempot var tufft och mjölksyran kom snabbt redan i slutet av första teststräckan, därför var vi tvungna att avsluta med XP:n som var vårt referensobjekt. Vi hade även lite problem med avdrift och fick ibland köra om sträck/an/orna. Vi började alltså med att köra Point 65 XP som borde vara en av de mest lättdrivna kajakerna på marknaden.

Här följer själva testen:

Tiderace speedtest. Kajaker i testet Point 65 XP, Tiderace Xcite_S, Xplore och Xplore_S. Mellan Xplore och Xplore_S skiljer ingenting i fart, Xcite_s är lite långsammare. Nya kajaker har lagts till.

Här följer tiderna i sekunder sträckan är 110-120 meter. Körd åt båda hållen, ca 4-5 m/s sido-mot/medvind. Tidsskillnaden nord/syd beror på avdrift. Första kajaken jag körde var XP vilken jag även avslutade med för rättvisans skull.

Kajak / tid sek syd / tid sek norr / summa

XP 35 / 37 / 36

Xcite_s 37 / 39 / 38

Xplore 37 / 37 / 37

Xplore_S 36 / 37 / 36,5

X-Lite 38 / 39 / 38,5

Zegul 550 37 / 38 / 37,5

Nemo 46 / 47 / 46,5

Uppdaterad 16/5

/Leif