Vi ställde ut på Vildmarksmässan för första gången. Tilllsammans med Nynäs Kajak och Söder Kajak körde vi stenhårt i tre dagar, kul och högt tempo i tre dagar, jo lite lugnare var det på söndagseftermiddagen. Men jag hann inte kolla runt på mässan ändå. Kajakbranchen var välrepresenterad med alla de stora och populära märkena allt från “topranked” Tiderace kajaker till lågpris Sit on Top kunde de kajaksugna besökarna kolla in och känna på.

De flesta i branchen är överens om att ha fått en bra start på året med uppåt 40% ökning i försäljning, läste en undersökning om att turist och friluftsbranchen har ökat med 24% på årets första månader jämfört med 2008.

Arvid i grå hoodie(duktig Grönlandsrollare och känd från Jag Paddlar filmen) beundrar Tiderace Xplore_S

Kajaknyheter fanns det gott om, några kommer här.

Necky visade sina kompositkajaker, mycket välgjorda men kanske är de lite för amerikanska* för oss européer. Imponerande kvalitét i alla fall. De som inte sett Tahe Ilaga innan kunde nu både provsitta och titta närmare på denna uppmärksammade kajak. Även Tahes special Ilaga en 20 års jubileumsedition fanns att beundra. Den går bra att boka hos oss, tillverkas endast i 20 ex och för några dagar sedan fanns det ca 6-8 st kvar (den släpptes för två veckor sedan). Pris ca 30 000 kr. Point 65 visade sin nya XO 16, en trevlig instegskajak i glasfiber för ca 16 000 kr. Prijon har kommit med en ny k2:a, Poseidon lite smalare än sin föregångare och med ny design. Zegul som är köpt av Tahe visades för första gången, 550:an är en väldigt fin kajak kunde många konstatera som nu fick se den i Tahes roterande kajakställ. 550:an som kommer även i mindre version. Största kajaknyheten var såklart våra egna Tiderace kajaker som nu kommit i _S (small) versioner. Kajaker med fantastiska egenskaper precis som sina föregångare, en vesion X är på gång baserad på Xploren. Inte ännu provat Xcite_s men vad jag kan utläsa på skrovformen är att det är en välbalanserad kajak med “känsla” som få andra kajaker har. Test kommer inom kort!

Lina på Point säljer en häftig Crunch (hmm kan vara den läckert blåvita Nemon som ligger under också) till en upplevelsesugen kund.

En reflektion på mässan var att vi säljer en stor del av märkena, kul att kunna rekommendera en kund den kajak de söker oavsett storlek på plånboken och vilka egenskaper kajaken har.

Jackson och Bliss-Stick, två kajaker som bara skriker ut ta mig härifrån jag vill ut i forsen!

Kanotförbundet hade en monter, tyvärr hade de kommit lite för långt bort från oss kajakföretagare och vissa av föreläsningarna hade få besökare, några föreläsare var unga intressanta paddlare som förtjänade lite mer uppmärksamhet från publiken, måste säga att det kan inte vara lätt att stå på ett podie och prata för ett fåtal personer. Apropå föreläsningar kan jag inte låta bli att pusha för Jon Ekelund, som padlade Blå Bandet 2007, ett tag sen men hans presentation är fantastiskt bra. Intressant med underbar humor. Lustigt att en av de mest välbesökta föreläsningarna var den som var tråkigast, finner det underligt att vissa gör allt för att få paddling att verka så tråkigt, ursäkta men jag stoppar mitt skithuspapper var jag vill i min kajak när jag åker på tur. Däremot hade på Lina (Point 65) en kul och givande föreläsning, ämnet var “Nybörjare – en enkel match trots djungeln av prylar”. Positivt tänkande och glädje är vad paddling är för mig inte pekpinnar och “så skall man göra” mentalitet.

Högt tempo i “butiken”.

Christer Blume gjorde reklam för Dalsland Kanot maraton, han hade ett podie med fyra paddelmaskiner och det var täta kamper hela helgen mellan oss kajakutställare. Bästa tid i dessa race fick Thomas på Kajaktiv med fantastiska 9,6 sekunder. Enligt Christer den bästa tid som någonsin presterats, men kanske inte så konstigt, Thomas är ju forspaddlare, bäva månde racingpaddlarna ;-), själv kom jag ner till 12,26 sek, Joel (Hemviken) och Daniel (Dalarö) körde som bäst runt 11,9 om jag inte missminner mig.

Mässan besöktes av runt 20 000 personer, enligt arrangörerna var det 1-2000 fler besökare per dag än 2008. Flest var det på lördagen med närmre 12 000 besökare.

Toalettrullsplaceringskurs. Hallå! Paddling är faktiskt kul!

Kanotförbundet hade haft den goda smaken att designa sin monter efter Söderkajaks orange/svarta Tiderace Xcite. Nej Erik Sjöstedt har inte haft sitt finger med i designen här, för mycket svarta detaljer och vi som var på mässan såg tydligt att han numera gått över till rött, enligt ett troligtvis sant rykte på mässan kommer han att byta ut alla orange kajaker, mössor, tält och andra attiraljer till röda dito.
Alltid lika kul att få besök av denne ordrike trevlige man, Johan Wirsén kajak och båt designer.