Kul att vara en av de första som får testa en alldeles ny kajak, Prijon är stora i Sverige och James på Kajaktiv har varit med att designa den nya Prijon Marlin. Först av allt så slår det mig att den är en riktigt läckert designad kajak, gillar linjerna som gör att den ser ut som “kom och paddla mig, häng med på en snabb tur i vågorna eller låt mig glida fram i lugnt vatten”. Skrovet är likt Motion(min favvoprijonkajak) med skarpa slag, det består av den vanliga tredelade prijonbotten dvs. en flat sträcka med två vinklar uppåt men som sen går horisontellt ut till ett skarpt slag. Detta borgar för en hyfsat lättdriven kajak trots att den “bara” är 518 cm lång och har ett ganska långt förskepp, det kunde kanske vara lite kortare enligt mig men är kortare än på Seayaken. Dessutom har Merlin betydligt mer volym i fören än Seayak och kommer därför att gå bättre i vågor än sin kusin.

Blog Image

Blog Image

På däck finns det lite nyheter som gummiband att fästa paddeln i vid i och urgång eller flottörräddning. Helt nya luckor, på de modeller som vi testade var de i kevlar men kommer att bytas ut till ett mer “passande” material. För mig som är kort (170)och har en “tight” paddelstil är fördäcket lite för brett och jag slår i tummarna, men jag tror att kajaken passar för den längden hos andra paddlare som har en lite mer laidback paddelstil. Jag sitter bekvämt med ganska höga knän vilket jag gillar, mindre ljumskproblem och mer kraft ger det mig. Jag som är designfreak gillar också att den är så snygg att sitta i, känns läckert att titta fram på fördäck och för.Blog Image

När jag testade Marlinen var det i princip flatvatten så jag fick inte riktigt känna på hur den är i vågor, men med det jag vet om kajaker så gissar jag att den kommer att trivas riktigt bra i vågor. Vi kan väl säga att detta är Prijons bidrag till den populära engelska kajaktypen, det skiljer dock en sak och det är skeddan, det kan inte Prijon få till med sin luftblåsta tillverkningsmetod. Så det är roder som gäller, annars får du sitta och kanta vid sidvind och det blir jobbigt i längden.Blog Image

Men nu ville jag ju ha den utan roder och kanta när jag svänger, att kanta kajaken kommer att bli en dröm för den som inte är van paddlare, slutstabiliteten känns mycket säker. Lite överraskad blev jag vid första kantningen, hon svänger lätt och det är bara att trycka upp knä´t och ge henne en kraftig vinkel så svänger miss Marlin på en femöring. Marlin är en perfekt kajak för dig som vill lära dig att hantera en kajak med kantning, där skiljer den sig kraftigt från tex. Kodiak som ju kan vara lynnig vid kantning om du inte är van. Sittställningen är som på alla Prijon lite lyxig och senare versioner får lägre ryggstödBlog Image

Sammanfatningen blir denna, nej visst ja hur är den att rolla…såklart en baggis…men jag rollar C to C, det ryggstöd som satt i vid testen är för högt och det tar i lite när du skall gå bak, ryggstöden kommer dock att bytas ut till ett lägre även på de kajaker som levereras nu, och då blir det lite lättare att rolla Prijon Marlin.

Okej tillbaka till sammanfattningen… utseende: snygg, tuff lättdriven: medel, initialstabil: medel, slutstabil: väldigt, hanterbarthet: hög, kursstabilitet: medel, kvalitét: hög, lastutrymme: räcker mer än väl, som långturkajak: funkar bra, som korturkajak: toppen, som lekkajak: toppen.

Längd: 518cm, Bredd 56 cm Vikt 25 kg Pris 14.500 kr ex roder.

…nej nu skall jag ut och rockhoppa med miss Marlin…

Foto: Anders K numera Marlinägare