I söndags var jag och Lena på en tur i Lagan, vid Sennan finns en fin grad 2 fors. Den är ca 300m lång och har många ställen att surfa på. I Sennan är det brett och du kan välja spår efter din grad av kunnande. Om vi börjar från början ligger det en ganska lättåtkomlig surf till höger. 20m nedanför på vänstra sidan ligger en mycket trevlig surfvåg som är lätt att komma in i men den är vinklad så det är inte så lätt att hålla sig kvar, perfekt att träna sig sidsurf i och lära sig att styra i surf. Avståndet mellan vågorna var över två meter och är mjuka och fina, lär man bara sig att hålla kvar kajaken här så är det ett väldigt bra träningställe. Vurpar du och inte kan rolla upp så med lite tur hinner du in till sidan innan nästa fors.Blog Image

Efter dessa finns det möjligheter för lek på både vänster och höger sida.

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Blog ImageBlog ImageForsen avslutas med ett vågtåg som ligger mitt i ån och har en kul brant våg i mitten, känns nästan som att köra in i en vägg, kajaken reser sig rakt upp känns det som för att sen kastas rakt ner några tiondels sekunder senare. Dessa vågor är såklart perfekta att surfa i men lite svårare att komma in i för en som inte är jättevan. Lagan har ganska hög hastighet här så det går undan och är såklart skitroligt. Blog ImageBlog Image

Vid lite lägre vattenstånd så ligger det även en bra spetsig våg till vänster i slutet av forsen.Blog Image

Sennan är ett bra ställe att träna upp sin roll och surfteknik i lite “lugnare” vatten. Jag behöver verkligen träna rollar, inte riktigt samma sak i en fors som i havet…och det är ännu viktigare i forsar än i havet att inte missa sin roll, om inte annat så blir det en helsikes massa jobb varje gång man inte kan rolla upp. Vi hann med fyra pass under dagen.

Nästa paddling blir förmodligen någon av dessa dagar 8-9-15-16 mars…Häng me!

Leif

Blog Image